Друкарня МАКРОС
Вишукана поліграфія для вибагливих замовників

Перегляньте зразки
нашої продукції
     Ознайомтесь з цінами
на нашу продукцію

Як видати книгу - 2

Ви мрієте, взяти власну книгу в руки, подарувати примірник з автографом друзям, побачити її на прилавках магазинів, що б її прийняли і полюбили читачі? Вас цікавить питання: як видати книгу? А для початку, необхідно виділити трохи часу для того, щоб познайомитися з тонкощами процесу друкарства.

Отже, почнемо. Визначаємося з параметрами майбутнього видання. Розраховуємо обсяг, вибираємо поліграфічні параметри і матеріали.

Як визначити обсяг?

Ваша рукопис набрана в форматі WORD. Виберіть вкладку «Статистика». Подивіться «Кількість знаків з пробілами». Це обсяг вашої рукописи в знаках. Отримане число розділіть на 40000, округлятимете в більшу сторону. Ви отримали кількість Авторських аркушів. Додайте до них кількість сторінок з графічними зображеннями. І розрахунковий обсяг планованої книги готовий!

Який формат вибрати?

Якщо ви друкуєтеся в перший раз, рекомендуємо не експериментувати з форматом, тому що можливі відходи паперу, за які вам же доведеться платити. Вибирайте стандартний формат: 220 х 290 мм, 170 х 240 мм, 145 х 200 мм.

Яка палітурка потрібна Вашій книзі?

Відповідайте собі на питання: хто буде книгу читати? Якщо читачами вашої книги будуть діти, то виріб повинен мати максимальні характеристики щодо міцності. Це тверда обкладинка і цупкий папір в блоці книги. Якщо книга написана для дорослих то, перш за все, технологія вибирається за такими параметрами як частота користування виданням і престижність.

Книга в м'якій палітурці.

Не секрет, що сьогодні основна маса видавничої продукції робиться в м'якій палітурці. Такі книги легкі, їх зручно читати в дорозі. Як правило, це жіночі і кримінальні романи, детективи, містика. М'яка обкладинка - дешевше твердої, бо більш проста у виготовленні. Технологія аналогічна виготовленню журналів. Обкладинка і блок з'єднуються безшовним клейовим способом, або внутрішній блок додатково зшивається нитками і потім з'єднується з обкладинкою на термоклей. Готовий книжковий блок вставляється в більш щільну обкладинку, яка покривається лаком або ламінується плівкою.

Гідна якість вимагає відповідних матеріалів. Офсетні і книжкові види паперів дуже добре скріплюються в клейовий блок і міцно фіксуються в ньому за рахунок своєї ворсистости. Для друку обкладинок друкарня «Макрос» використовує одно- або двосторонній картон.

Книга у твердій палітурці.

Створення книги в твердій палітурці - процес трудомісткий і дорогий. Навіть звичайну книгу можна перетворити на справжній витвір мистецтва, зробивши оригінальну палітурку. Литі латунні накладки, золоте тиснення, оригінальні зображення букв роблять будь яку палітурку істинним шедевром, гідним загальної уваги. Найбільш дорога, але і найкрасивіша це, безперечно, шкіряна палітурка.

Книжковий блок твердої палітурки складається з зошитів по 8, 12, 16 або 32 сторінок, зшитих між собою ниткою. Він вставляється в картонну кришку, яка обтягається обраним палітурним матеріалом. Блок з'єднується з обкладинкою марлевим капталом і форзацем.

Залежно від барвистості книжкового блоку використовують різні види паперу. Для друку в одну фарбу беруть офсетний папір, книжкові та дизайнерські сорти паперу з білою поверхнею або з відтінком. Повнокольоровий друк припускає використання матового або глянсового паперу низької або середньої щільності. Якщо ви хочете зробити книжковий блок чорно-білим з кольоровими багатосторінковими вставками, то в цьому випадку для друку можна використовувати кілька видів паперу.

А чи знаєте ви, що існує ще один вид палітурки? Інтегральний!

Процес виготовлення в порівнянні з твердою палітуркою значно простіший. Обкладинка таких книг зовні аналогічна твердій, але не містить палітурного картону - головної складової класичного твердої палітурки. Жорсткість обкладинки, звичайно, менша, але і ціна на такий виріб - значно нижча! Однак, сторінки книжкового блоку захищаються, так само як і в книгах з твердою палітуркою.

Тираж.

Тираж залежить від призначення книги, аудиторії і амбіцій автора. Потрібно враховувати, що чим більше тираж, тим менше собівартість одного примірника.

Настав час йти до друкарні.

Отже, Ви розрахували обсяг, вибрали формат, визначилися з тиражем і поліграфічними матеріали для книги. Залишилася справа за малим. Приносьте свій рукопис до друкарні «Макрос», і ми зробимо з неї якісну книгу.

Алла Данилко | 15/8/2014 | Як видати книгу